Joshua heeft mee gedaan aan twee race evenementen. 22 juni in Bilstain en 28 juni in Francorchamps. Bilstain was spannend, lastig en héél leerzaam. We zijn op vrijdag 20 juni al de kant van het circuit op gegaan.

Alle rijders met hun gevolg worden op een weiland gezet net naast het ‘Domaine’. Op zaterdag is er gelegenheid om te trainen. Maar 2 x 20 minuten. We hadden stiekem gehoopt op iets meer tijd. Dit na de verhalen van de jongens die in Florennes hadden gereden.

Joshua heeft wat aanpassingsproblemen. Niet zo gek want het circuit kent hoogte verschillen, grevel, grind, Belgisch klei, meerdere off road secties,….

Heel anders dan wat hij gewend is tot op heden.

In de training gaat het dan nog even mis als hij bij het aanremmen van een bocht deze niet meer op tijd kan insturen en tegen de wal van de bocht rijdt.

Maar zoals vaker gebeurd, rijdt hij uiteindelijk een redelijk goede trainingstijd. Netjes in het middenveld. En aangezien het starten steeds beter gaat, niks getreurd.

En de start was ook helemaal niet verkeerd, gewoon goed. De eerste race eindigt hij als 11de. En daarmee ook als 2de Nederlander. En ook in deze race is hij hem even kwijt maar hield hij de motor aan en verloor gelukkig geen plek. Top!

Dat er in België echt fanatiek gereden wordt merken we bij race twee. Na de start vallen verschillende coureurs al en word de baan één hindernisbaan, slalommen en 'er hier en daar overheen', komt dus ook gewoon voor… In dit tumult word hij in deze race 13de en beste Nederlander. Hij mag meedoen aan de finale maar laat deze maar wijselijk aan zich voorbijgaan. De vermoeidheid speelt op.

 

27 juni naar francorchamps

Daar in het einde van de middag aangekomen horen we dat er in de avond nog gelegenheid is voor training! Snel eten en de motor pakken en de baan op… Al het trainen is mooi meegenomen. Kunnen we meteen de Nw banden aan de tand voelen. Nu slapen, zaterdag geeft een heel druk schema van twee vrije traininge, één tijd training, daarna twee manches en misschien de finale!

Zaterdagochtend beginnen we met een vrije training om de baan te verkennen. Voor het eerste ook met het onverhard en het is droog. Lekker.

Anderhalf uur later is de tweede training. Het is nog droog dus gaat de motor op droogweer banden rondjes draaien. Balen… Joshua komt naar binnen met een lekke achterband. En het begint ook te regenen.

Tijdens de tijd training staat iedereen op volle regenbanden, het regent nog steeds echt. Joshua zet de 15de tijd neer. Niet verkeerd in een vol veld met verschillende internationale toppers.

Race 1.

Joshua gaat met een volle wielspin van start dus niet zo best maar de race begint net en het regent!

Door de regen is het glad en we zien ook meerdere rijders de fout in gaan. Joshua draait zijn rondje met het koppie. Door het bekeken rijden en uitvallen van verschillende rijders kruipt hij uiteindelijk naar de 9de plaats.

Race 2.

Het regent nog steeds, geen moeilijke keuze: “full wet” oftewel regenbanden.

De start is beter en na een paar bochten komt het fanatisme van de Belgen naar boven, maar ook Joshua straalt meer vertrouwen én fanatisme uit. De race word in twee delen gereden omdat hij doormiddel van de rode vlag wordt gestaakt na een val van Ashley Barber. Deze bleef liggen maar toen de ambulance kwam stond hij gelukkig op. Tactiek? Enige duidelijke woorden van trainer Arjan Schouten waren blijkbaar ook niet overbodig. Hij wordt nu na herstart van de hele race op eigen kracht 9de maar het kan nog beter vind Arjan!

Maar dat mag hij dan laten zien in de finale!!

De start van de finale is geweldig. Ook staan John Mooijman en Renzo van de Hoek er nu bij, twee jongens uit de nationale die zijn geselecteerd. Joshua staat als tweede Nederlander geselecteerd achter Edwin Mulder.

Joshua zijn start is goed maar niet geweldig. Na de eerste ronde komt hij dan ook ver buiten de top 15 door. Maar zijn tempo is goed, heel goed! Ronde na ronde gaat er een andere nummer in het pitbord en op een gegeven momenten zelfs nog maar 1 bordje onder de 10de positie… Hij gaat maar door! En in de laatste rondes is hij ook keihard aan het knokken voor positie 6 met een rijder die voor EK / WK gereden heeft. Bloedstollend!! Het lukt net niet, hij wordt 7de.

We hebben met zijn allen, ook gesteund door de achterblijvers een geweldig Belgisch avontuur gehad!

Dit biedt perspectief!!!
Op naar de volgende wedstrijd voor hij ONK in Boekel op 6 juli!